Chinese innovatie en inspiratie

Home / Nieuws / Chinese innovatie en inspiratie

Het land waar digitale innovaties zich razendsnel aan elkaar opvolgen. Waar wij bij verschillende grote winkels als HEMA (CHINA), Lego store, Nike, Gentle Monster en nog veel meer een bezoek brachten.

Voor MVRO is het essentieel om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de retail. Daarom stond een studiereis naar China op het programma. Het doel van deze reis was om te ervaren hoe retail in China daadwerkelijk is en hoe ver zij zijn met (de integratie van) technologie.

China kennen wij allemaal als een enorm groot land met een immens grote populatie. China kennen we ook van een enorme kopieermentaliteit van producten. Maar wat de meeste mensen niet weten over China is dat zij enorm ver zijn op het gebied van data.
China kom je niet zomaar binnen. De allereerste horde is de visumprocedure. Deze blijkt een niet eenvoudige en nogal diepgaande te zijn. Na het nemen van deze horde en een 11 uur lange vlucht valt op het vliegveld direct het enorme aantal camera’s op die alles en iedereen registreren. Na het scannen van de vingerafdrukken, stap je binnen in een land waar stilstand echt als achteruitgang wordt gezien. Met de privacy lijkt het echt helemaal gedaan als je er achter komt dat je, net als iedere andere Chinese burger, gebruik gaat maken van de alles-in-één app WeChat: mailen,. bellen, chatten, navigeren, betalen. Werkelijk alles gaat via WeChat en alle data is in bezit van de Chinese overheid. Het is een mooi voorbeeld van hoe China zich ontpopt als een land waar digitale innovaties elkaar razendsnel opvolgen en naadloos geïntegreerd worden in het dagelijks leven. Deze snelheid is voor de hand liggend; alle data is in één hand. Wanneer je dit combineert net de enorme drive van China heb je een succes formule te pakken.

Shanghai; The Bund

Onder leiding van Alibaba en concurrent JD.com is China van 0,4% aandeel op de wereldwijde e-commerce markt in 2005 in 10 jaar uitgegroeid tot het land met het grootste aandeel (ruim 40%) op die markt. Maar e-commerce en traditionele retail beginnen inmiddels met elkaar te versmelten tot een opmerkelijk nieuw initiatief dat Alibaba ‘New Retail’ noemt. Kortom, China is ons volledig voorbijgestreefd op het gebied van online shoppen, mobiele apps, sociale media en internettechnologie. We kunnen daar veel van leren en zullen met eigen ogen zien hoe online retail en traditionele retail samenvloeien tot New Retail in de bruisende en b(l)oeiende, maar toch zeer verschillende, steden Shanghai en Hangzhou.

Dag 1: We brengen allereerst een bezoek aan de stad Shanghai. Shanghai is met 24 miljoen inwoners de grootste stads van China, bestaat uit 2 delen door de Huangpu rivier en beslaat maar liefst 6400 km2 van deze wereldbol. We lopen door Xintiandi waar je ongestoord als voetganger kan winkelen aangezien dit van oudsher een gebied is waar geen auto’s mogen komen. Tegenwoordig omhelst Xintiandi een wat groter gebied waar een deel autovrij is een ander deel niet. Het wordt beschouwd als een van de eerste lifestyle-centra in China. Het is ook de duurste plek om in China te wonen, met sommige appartementen die duurder zijn dan Tokio, New York en Londen. Het is de thuisbasis van de Chinese elite en top van de executive expats. Daarnaast is Shanghai zelf (op Hong Kong na) de duurste stad van China met hoge vastgoedprijzen.

Hema supermarkt
Starbucks Self Service Station in Hema

Dag 2: De volgende dag gaan wij na het ontbijt verder per bus en vertrekken we naar Hongqiao Station, nieuw, indrukwekkend, groots en ontzettend druk. Op zichzelf al een bezichtiging waard. Hier vertrekken we weer per (enorm comfortabele) hogesnelheidstrein, een die maar liefst 300 km/h gaat, naar Hangzhou waar we vlak na aankomst lunchen in Hema (spreek uit als Goema) Supermarkt waar we hun nieuw Fresh Food concept ontdekken. Hier vinden we levende vis en schelpdieren welke je zelf mag vangen, je kunt ze zelfs ter plekke klaar laten maken, en consumeren in het café. Hema krijgt ook veel online bestellingen, die door “runners” in de winkel verzameld worden en binnen 60 min bij de klant met een scooter worden thuisbezorgd (mits binnen een straal van een paar km). Voor wat betreft online shoppen kan ik nog toevoegen dat dit vaak naadloos aansluit bij de fysieke winkel, waar overigens nog steeds veel behoefte aan is, echter door deze integratie is er echt sprake van online retail wat naadloos aansluit op de fysieke winkel.
We zijn vlak daarna bij Alibaba Shopping Mall. Met zijn strakke design, waar alle grote merken te verkrijgen zijn, kan je betalen met Alipay. Daarnaast is er opvallend veel “Food & Beverage”, zoals bij velen tegenwoordig kan je daarmee niet achterblijven.

Dag 3: Onze dag begint met de terugreis per bus naar Shanghai. We doen daar de “Retail Shopping Tour East Nanjing Road” en bezoeken verschillende winkels: Nike House of Innovation, LEGO flagshipstore en Auchan Minute, deze winkels kunnen vrijwel overal worden geplaatst, want Auchan werkt met containers van 18 m², waar 500 producten te vinden zijn. De minisupermarkten zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week geopend.

Nike met bijzondere decoraties

Nike House of Innovation
Een vier verdiepingen hoog gebouw gelegen aan de wereldberoemde Nanjing East Road winkelstraat. Prachtig van buiten met gebogen glas met als idee de beweging van atleten te weerspiegelen. De binnenkant even innovatief en geïnspireerd door de soepelheid van sport. Een van de hoogtepunten zijn de exclusieve lokale producten die alleen daar te verkrijgen zijn. Exclusiviteit is dus ook weer aanwezig in deze winkel, Nikeplus leden hebben toegang tot exclusieve gepersonaliseerde producten of gestileerd worden in privé sessie op de bovenste verdieping. Nikeplus leden hebben ook de mogelijkheid om in een 1op1 sessie met een designer, hun eigen next level gepersonaliseerde schoen te ontwerpen. In de kelder is een basketbalveld met allerlei technologische snufjes.

LEGO mozaïek maker

Een eveneens indrukwekkende winkel is die van werelds grootste speelgoed maker, LEGO Group. In deze tweede flagshipstore in het land (de eerste was geopend in Shanghai Disney Resort in 2016) kan men zijn/haar eigen creatie maken in het interactieve deel van de winkel met een stedelijk thema als energie en cultureel erfgoed. De ‘mozaïek maker’ service is tevens te vinden in deze winkel, waar je een mozaïek portret kan laten maken van Lego voor ongeveer 145 dollar. Het is indrukwekkend om te zien wat een kracht dit merk heeft en hoe de winkels om het merk heen zijn gebouwen met de meest waanzinnige Lego-creaties.

In de HKRI Taikoo Hui Shopping Mall zien lunchen we bij Restaurant Zwilling en zien we NIO, en Starbucks Reserve Roastery die met zijn vestiging in Shanghai de grootste Starbucks is van de wereld met bijna 3000 vierkante meter aan vloeroppervlak verdeeld over twee verdiepingen, een ware koffie-experience! Hier is het altijd druk en soms staat er een rij voor de winkel. Men kan hier terecht voor koffie, merchandise en thee, wat niet weg te denken valt uit de Chinese cultuur. Wat een beleving! In deze winkel wordt tevens koffie gebrand en verpakt voor verkoop. Klik hier voor een indrukwekkende winkel, die ook wel ‘koffiepretpark’ wordt genoemd.

Starbucks Reserve Roastery
NIO Bibliotheek
NIO Logo

Onze volgende stop is bij Nio (wat nieuwe dag betekent), hun logo bestaat uit de zon aan de horizon i.c.m. de weg. In de kern is het Nio House een ontspannen plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Dit is wel exclusief voor Nio-rijders. De Chinese elektrische auto-startup Nio, die werd aangeprezen als de ‘Tesla van China’, werd onlangs in de VS geïntroduceerd. De investeerders van Nio zijn o.a. Tencent en JD.com. Nio probeert klanten te overtuigen met voordelen zoals exclusieve clubhuizen voor klanten die bekend staan als Nio Houses, die een kruising zijn tussen een coworkingruimte, een café, een kinderdagverblijf en een evenementenruimte.

NIO coworkingruimte

Nio heeft 30 huizen in China waarvan 3 in Shanghai. Waar je op de eerste verdieping binnen rijdt kun je op de bovenste verdieping vertoeven bij bijvoorbeeld: een bar waar baristas koffie schenken, verschillende ruimtes waar men even rustig kan werken maar ook ruimtes waar je een presentatie kan geven en zelfs een kleine bibliotheek om te zitten. Als NIO-lid kun je zelfs je verjaardag daar vieren. Het bedrijf ziet de bovenverdieping als een mix tussen een club en een coworking-ruimte. Het is gericht op drukke en welgestelde Chinezen die wellicht een vergaderruimte nodig hebben om hun startup pitch aan investeerders te presenteren. Check deze video.. heel indrukwekkend om te zien en als je kijkt naar de personen die zitting hebben in de directie van het bedrijf, dan kun je ervan uitgaan dat het een succes wordt.

Dag 4: We hebben vandaag een Retail tour op Huaihai Road, de tweede belangrijkste winkelstraat in Shanghai. Daarnaast bezoeken we de Gentle Monster Flagship Store, en IAPM Shopping Mall. De Gentle Monster Flagship Store valt meteen op dankzij de vele grote installaties waardoor het meer op een kunstgalerie lijkt dan op een winkelinterieur. Of het nu gaat om zijn flagshipstores in verschillende landen of speciale projecten, het merk blijft zijn klanten verrassen met ingenieuze ervaringen die de grenzen van conventioneel Retail ontwerp overstijgen. Highly instagrammable winkel.

Gentle Monster
MUJI

 

 

 

 

 

 

 

MUJI Shanghai; de grootste flagshipstore in de wereld in 2015 geopend. Met meer dan 700 winkels wereldwijd en zijn eenvoudige no-nonsense filosofie. MUJI betekent ‘geen merk, kwaliteitsgoederen’ in het Japans. Verspreid over vier verdiepingen kun je vanalles vinden van fietsen tot boeken en producten die je zelf kan ‘customizen’. Een must-see als je in Shanghai bent, dit zou een groot succes in Nederland kunnen zijn.

Daarna IAPM Shopping Mall, dit luxe winkelcentrum herbergt grote boetieks op de eerste twee verdiepingen, waaronder Prada, Gucci, Miu Miu en Dolce & Gabbana, Stella McCartney, Alexander McQueen, Alexander Wang, Chloé, Maje, Balmain en Michael Kors.

IAPM Shopping Mall

Jongere merken zoals Zadig & Voltaire, Marimekko, Fedon en Muji bezetten de derde verdieping en de vierde verdieping is voor sportmerken zoals Nike, Aigle en Onitsuka Tiger. Het winkelcentrum is compleet met restaurants, cafés en bioscopen. Enorm high end waarbij het opvalt dat er ook nog flink gekocht wordt.

IAPM Shopping Mall

Hierbij zijn wij aan het einde van de studiereis. En een geweldige ervaring rijker. China biedt ontzettend veel mogelijkheden voor nieuwe concepten, die ook erg snel op de markt komen. Wij hebben ontzettend veel inspiratie opgedaan v.w.b. nieuwe winkelconcepten en businessmodellen. Voor nu, onze klanten verrijken met alle nieuwe informatie en inspiratie! Want daar doen we het uiteindelijk voor.  Zàijiàn! Oftewel, tot ziens!

 

NIO Barista bar
Gentle Monster Store
Starbucks Reserve Roastery
VR entertainment in het winkelcentrum zorgt voor extra beleving
Inspiration of Tea

A.I. Labs by Alibaba
A.I. Labs by Alibaba
A.I. Labs by Alibaba